Hírek, újdonságok

Egy délelőtt az SZTE földrajzos tanszékein

Egy délelőtt az SZTE földrajzos tanszékein Eliza és Csenge, a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola nyolcadikos tanulói. A lányok az EdisonKids és a Samsung közös kihívásán, a Megoldások a holnapért (www.edisonkids.org) elnevezésű verseny döntőjébe jutott nyolc csapat egyikének diáktagjai. A döntőre készülve látogattak az SZTE három tanszékére felkészítő tanárukkal, Dr. Kádár Anettel együtt, aki kutatócsoportunk tagja.

Első állomásuk a Geoinformatikai, Környezet- és Természetföldrajzi Tanszék laborja volt, ahol Csányi Kata vezette végig a kis csapatot. Kata a Duna-Tisza köze talajairól és a bioszén tulajdonságairól tartott nekik egy érdekes kísérlettel egybekötött előadást. A diákok projektjének lényege ugyanis az, hogy egy már létező talajjavító technológiát (bioszén, terra preta) alkalmazva szeretnék népszerűsíteni az ökokertészkedést osztálytársaik, iskolatársaik, barátaik körében, elsősorban olyan gyerekekre fókuszálva, akik még sosem kertészkedtek előtte. Projektjük összeköti a mindennapokat a földrajzi és környezeti neveléssel, azon belül is kiemelten fontos szerepet kapott kortársaik fenntarthatóságra és az éghajlatváltozás mérséklésére való ösztönzése.

Ezt követően az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékére, ahol Dr. Gulyás Ágnes vezetésével bepillantást nyertek a tanszék működésébe, és meglátogatták a tetőn található meteorológiai mérőállomást is. Végül Dr. Pál Viktor, kutatócsoportos kollégánk segítségével bepillantást nyertek a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszéken folyó munkába, ugyanis projektjük szorosan kapcsolódik a településfejlesztés zöld lehetőségeihez, az éghajlatváltozás, azon belül a is a városi hőszigetek kialakulásának mérsékléséhez.

Hasonló projektfeladatok is találhatók hamarosan megjelenő oktatási segédanyagunkban.

Vissza a listához