Hírek, újdonságok

Szegedre látogatott Dr. Jari Lavonen professzor úr

2018. június 14-én és 15-én az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program meghívására szakértői látogatást tett Szegeden Dr. Jari Lavonen, a Helsinki Egyetem professzora. Prof. Dr. Jari Lavonen a kémia- és fizikaoktatás professzora a Helsinki Egyetem Neveléstudományi Tanszékén, a Finn Tudományos Akadémia tagja és a Finn Nemzeti Tanárképzési Fórum elnöke.

2018. június 14.én 16 órakor a SzAB székházban tartott előadást Improving Finnish Teacher Education through a National Teacher Education Forum Work (A finn tanárképzés fejlesztése a Nemzeti Tanárképzési Fórum munkájának segítségével) címmel. Előadásából megtudtuk, hogy a finn Oktatási Minisztérium 2016. februárjában létrehozta a Finn Tanárképzési Fórumot, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a jelenlegi finn kormány oktatási programjában. Céljuk a finn oktatási rendszer továbbfejlesztése. Ennek érdekében 100 szakértővel közösen dolgoztak együtt, akik az egyetemi oktatók, általános és középiskolai tanárok, diák önkormányzatok és a tartományok képviselői, valamint a minisztérium munkatársai. A közös munka során megvizsgálták a tanárok és a tanárképzés helyzetét, más országok tanárképzési stratégiáit értékelték, és végül létrehoztak egy olyan online platformot, amely lehetőséget adott egy közös nemzeti „brainstroming”-ra, amelynek során mindenki, a gazdasági és a magánszféra egyaránt megfogalmazhatta, mit szeretnének látni a tanárképzésben, mire lenne szükség az oktatás terén. Ennek eredményeként 2016. októberében egy új tanárképzési stratégiát hoztak nyilvánosságra, amely a tanárképzés megújítását és a tanárok szakmai fejlődésének biztosítását tartalmazta. A fórum 2017. tavaszán és őszén 50 millió euróval támogatta a tanárképző intézmények munkáját, hogy a fejlesztési program céljait meg tudják valósítani.

2018. június 15-én délelőtt Lavonen professzor úr a kutatócsoport néhány tagjával munkaértekezletre ült össze az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén. A megbeszélés során áttekintettük a kutatócsoport eddigi munkáját, különös tekintettel a professzor úr munkacsoporti értékelésének fényében. Bemutattuk az eddig elkészült munkalapokat, valamint beszámoltunk legutóbbi publikációinkról és a 2018-as EGU konferencián tapasztaltakról. Felvázoltuk a hátralévő év terveit és feladatait, és megvitattuk, milyen irányban van még szükség további lépésekre. Lavonen professzor úr kiemelte, hogy nemcsak a földrajztanárok szűkebb köre felé kellene képviselni a kutatócsoport munkáját, hanem a szélesebb körű szakmai és társadalmi közönség, valamint a nemzetközi tudományos élet felé is.

A megbeszélést követően a professzor úrral és feleségével, valamint az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport tagjaival együtt földrajzos városnéző túrán vettünk részt, amelynek során bemutattuk vendégeinknek Szeged földrajzi és kulturális emlékeit.

Vissza a listához